Om Karate

Vad är Karate?

Kort Historik

Karate är en kampteknik som utvecklades i en ö söder om Japan som numera heter Okinawa. Tekniken kallas 'Te' (hand, teknik) eller 'Toudei' (Tou=Tang=Kina under 600-talet, dei=te=hand, teknik). 'Tou' kan vara ett uttryck som 'Kara' på japanska, så tillkom Toudei Karate runt 1922, vilket betydde 'kinesisk teknik'.

1928 ändrade Funakoshi Gicghin teckien 'Kara' från 'kinesisk' till 'tom', influerad av idèn av ´tomheten´ i Zen-buddhismen.

Att slå och att sparka är inget nytt i människans historia. I antikens Grekland började dem antikens Olympiska Spelen. I deras program fanns det brottning, boxning och pankration. I pankration användes även slag och sparkar. Men det unika med Karate är inte bara träning utan en helomfattande filosofi om livets levnadssätt.

'Kara' uttrycks som 'tomheten i själen.'
'Te' betyder hand, men menas snarare teknik.

För mer detaljer om Karatens historia , vill jag rekommendera er att läsa min artikelserie i tidningen 'Svenska Fighter' eller i medlemstidningen 'Svenska Wadokai'.

Karate utövas av unga och gamla, män såsom kvinnor av olika syften.

Karate som fysisk allsidig träning

I Karate används alla möjliga delar av kroppen för att vinna en kamp i ursprunglig mening (symboliskt sett).

Karate som självförsvar

Rörelserna i Karate är baserad på teknikerna i en kamp. Man tränar automatiskt självförsvarstekniker.

Karate som tävlingsidrott

Tävlingarna är ett sätt att främja våra aktiviteter. I Karate finns det tävlingar i både Kumite (fighting) och Kata (ensam form). Vem som helst kan njuta av den typen av Karate.

Karate som 'Do' (en väg av livet)

Genom Karateträning försöker vi att skaffa, inte bara fysisk hälsa, utan även den mentala utvecklingen. Det är vårt slutliga ändamål för oss alla, att nå ett lyckligt liv. Vi har valt Karate som vår metod att nå detta ändamål. Vi skall träna Karate för att få både fysisk och mental tillfredsställelse i livet. Jag vill gärna rekommendera er att läsa boken 'Introduktion till Budo' (skriven av Nakabayashi Shinji, översatt till svenska av Sensei, Shingo Ohgami).

Karate för alla

Om man tränar på rätt sätt är Karate bra för alla utövare. Även de som är kroppsligt handikappade kan njuta av Karateträning.