Om Klubben

Dataskyddspolicy

Karateklubb Ogawas riktlinjer för behandling av medlemmarnas personuppgifter enligt krav från nya dataskyddslagen (GDPR – General Data Protection Regulation).

Läs Karatklubb Ogawas Dataskyddspolicy här (pdf).


Kort historik om karateklubb Ogawa

70 - 75 Födelse och uppväxt

Anssi Urvas flyttade från Helsingfors till Åland 1970. Han hade då tränat karate ett antal år i Helsingforsklubben Meidokan. Under slutet av året samlade han en mindre grupp karateintresserade, bestående av bl.a. Rauf Abdul, Jack Mattsson och Johnny Westerlund och började träna karate.

I september 1971 startades den första nybörjarkursen. En av nybörjarna var Roger Nordlund. I december 1971 skrev Anssi Urvas, Göran Johansson och A-C Öhman under stiftelseurkunden och Karateklubb OGAWA föddes.

Namnet OGAWA kommer från en japansk karateinstruktör som vistades i Norden under den här tiden. När Anssi frågade Ogawa om han kunde föreslå något lämpligt namn för den blivande klubben, föreslog han att man skulle ta hans namn och så blev det.

När klubben fyllde 25 år fick Ogawa höra om detta. Att det fanns en klubb som efter 25 år fortfarande bar hans namn, gjorde ett så starkt intryck på honom att han satte sig på ett flyg och reste till Åland och deltog i jubileumsfestligheterna.

Klubbens medlemsantal under de första åren låg runt 30 men ökade snabbt beroende på stort intresse för de nybörjarkurser som startade varje höst.

Shingo Ohgami (japansk karatemästare bosatt i Göteborg) besökte Åland första gången våren 1972. Ohgami hade vid den här tiden svart bälte 4:e dan och var den högst graderade i Norden. Samarbetet med Ohgami har efter klubbens 25-års jubileum intensifierats och medlemmar från Karateklubb Ogawa deltar varje år i de träningsläger som Svenska Wadokai under Ohgamis ledning arrangerar.

Under åren 73 - 75 var klubben mycket aktiv på tävlingsfronten. Klubben deltar i en mästerskapsserie där en del av tävlingarna hålls på hemmaplan i idrottsgården i Mariehamn samt en del på fastlandet. Tävlade för Ogawa gjorde bl.a. Anssi Urvas, Jack Mattsson, Johnny Westerlund och Ilpo Jalamo (inlånad från Åbo). Lördagen 27 oktober 1973 stod Karateklubb OGAWA som värd för de första Nordiska mästerskapen någonsin i Wadokai karate. Tävlingen hölls i idrottsgården i Mariehamn och samlade cirka 45 deltagare. Ogawa deltog året därpå i det andra Nordiska mästerskapet som hölls i Göteborg. Den mest framgångsrika ålänningen under de här åren var Anssi Urvas som var medlem i finska landslaget.

76 - 84 Isoleringstiden

Under perioden 76 - 84 lever klubben i det tysta. Nybörjarkurser hålls varje år och intresset för karate är fortsättningsvis stort. Gästinstruktörer anlitas inte under den här perioden och tävlingskaraten ligger i stort sett nere. Det betyder inte att det är någon speciellt dålig period i klubbens historia. Traditionell karate tränas och många ålänningar har stort utbyte av träning som ger god fysik samt även stärker psyket

85 - 88 Ny generation

Isoleringen bryts från och med 1985. Gästtränare tas in och klubbens medlemmar deltar i läger utanför Åland. Ett nytt ungt gäng som satsar framgångsrikt på tävling träder fram. OGAWA kan nu prestera ett eget helåländskt tävlingslag bestående av Christian Holmen, Brage Styrström, Tom Pussinen, Christian Lindström, Markku SandelI och Ulf Mattsson. Killarna gör bra ifrån sig. Nämnas kan 5:a i junior-FM-86 och -87. Medlemsantalet stiger till ca 100. Toppinstruktörer som Yrsa Lindqvist, Ray Young, Ari Räsänen m.fl. besöker Åland. Klubben får egen Dojo i bergsskyddet. Av 70 klubbar i Finland rankas OGAWA som 11:a.
Många tjejer tränar nu karate.

89 - 91 Andhämtning

Efter de framgångsrika åren under slutet av 80-talet kommer nu en andhämtningsperiod. Tävlingslaget splittras men ur nya juniorgrupperna tränas en ny tävlingsgrupp fram. En långsiktig målsättning bestämmes där bl.a. stortävling på Åland -96 finns med. På klubbnivå är verksamheten stor med sommarläger, sommaraktiviteter, interna rankingtävlingar mm. Stora nybörjarkurser startas varje år och medlemsantalet stiger mot 120 st.

92 - 95 Framgångsår

Den långsiktiga satsningen på juniorverksamhet ger nu utdelning och resulterar i stora framgångar på tävlingssidan, flera FM-guld, FM-silver och FM-brons vinns av OGAWA-medlemmar.
Filip Ekelund, Johan Williams, Andreas Backman och Maria Williams är Ogawas främsta fighters under den här perioden. Karateklubb OGAWA:s verksamhet har under de här åren stor bredd och spänner från traditionell karateträning, specialläger, sommarläger, pizza-kvällar, instruktörsträffar till tävlingssatsning på toppnivå. Medlemsantalet 1994 är ca 170 st.

1996 Jubileumsår

1996 fyller Karateklubb OGAWA r.f. 25 år. Karaten på Åland lyfts med anledning av detta fram med seminarier, uppvisningar, självförsvarskurser, träningar "på stan" nybörjarkurser för juniorer, seniorer, över-30 grupp samt arr. av Nordens största juniortävling "The IV Junior Finnish Open 1996" i Mariehamn den 19 okt. 1996. Finska och Svenska juniorlandslagen deltar och ett stort antal kända karateprofiler besöker Åland. Ogawa håller sig väl framme i tävlingen med silver till Micael Strandell, brons till Cindy Karlsson och brons till Filip Ekelund.

1997 - 2001 Ut Internationellt

Från och med 1997 har OGAWA varit mer aktiva internationellt än någonsin tidigare i klubbens historia. Nämnas kan:

  • Ogawa arrangerar Nordiskt mästerskap för juniorer 1997. Tävlingen blev en stor framgång för Ogawa. Arrangemanget berömdes stort och ogawaiter kämpade med stor framgång. Cindy Karlsson tog guld, Rabia Ikram silver och Filip Ekelund brons. Även Minna Johans, Pia Sundström och Johan Williams klarade sig bra och placerade sig på 4:e platser.
  • Ogawa medlemmar deltar varje år i vinter, påsk och sommarläger arrangerade av Svenska Wadokai.
  • Tävlande från Ogawa deltar i Wado-EM i Luxemburg 1998, Wado-VM i Tokyo 1999, Wado-EM i Göteborg 1999, Wado-EM i Rom år 2000.

Karateklubb OGAWA fyller 30 år 2001. Vi är en av de äldsta karateklubbarna i Norden. Som en del i klubbens 30-års firande arrangerades European Wado Cup (Wadokai EM) i Mariehamn 10 nov. 2001. Det är en stor framgång för Åland och karateklubb OGAWA att få stå som värd för en internationell tävling av den här kalibern. Det sätter såväl Åland som Karateklubb OGAWA på synlig plats på den europeiska kartan.