Karateklubb Ogawa Wadokai

Wado ryu karate på Åland

Klubben har sedan starten 1971, kunnat erbjuda sina medlemmar en högkvalitativ träning, oavsett ålder på dem som tränar. Vår Dojo är belägen i bergsskyddet vid stadshusbacken i Mariehamn Åland. Vi har idag drygt hundra aktiva medlemmar, varav hälften är barn.

Klubben är medlem i Finlands Karateförbund samt även i Finnish Wadokai Karatedo Association som i sin tur är anslutet till Europeiska Wadokai och Internationella Wadokai.

Karate Klubb Ogawa är även hedersmedlem i Svenska Karate-do Wadokai organisationen, vilken leds av sensei Shingo Ohgami, 8:e dan wadokai. Genom detta samarbete har vi kopplingen till JKF Wadokai Japan, vilket kvalitetssäkrar vår utveckling inom klubben.

Karate kan tränas för olika ändamål/intressen och passar alla åldersgrupper från barn till gammal och även handikappade.

Karate för kondition och som fysisk träning.

I karate tränas alla kroppens olika delar, ursprungligen tänkt för att vinna i strid (symboliskt). Att använda kroppens alla delar är grundläggande som fysisk träning. Träningen ger även spänst och koordination av kroppens olika delar.

Karate som självförsvar.

Rörelserna i karate baseras på tekniker för att kunna försvara sig. Därför kommer man att under träning lära sig självförsvar automatiskt, genom mängdträning av teknikerna.

Karate som sport.

Tävlingar är ett sätt att sporra oss i våra aktiviteter. I Karate kan man tävla i både Kumite (fighting) och Kata ( serie av tekniker).

Karate som `do` (sätt att leva).

Genom att träna karate vill vi utvecklas såväl fysiskt som mentalt. Det viktiga här i livet för alla människor är att kunna leva lyckligt. Vi som tränar karate har valt denna väg för att nå målet. Karate ska tränas för att få både god hälsa och tillfredsställelse med livet.